Ένα κλειδί για την ευτυχία είναι η υπομονή

Ένα κλειδί για την ευτυχία είναι η υπομονή. Κι αυτή κατακτάται με την πεποίθηση ?που στην πορεία γίνεται γνώση- ότι όλα θα πάνε καλά, με την πίστη ότι υπάρχει ένα σχέδιο, που πολύ συχνά δεν συμβαδίζει με το σχέδιο που έχουμε σφηνωμένο στο κεφάλι μας ως το «σωστό σχέδιο». Δυστυχώς, αυτό εύκολα το ξεχνάμε, κι έτσι πολλοί από μας προσπαθούμε εναγωνίως να ελέγξουμε καταστάσεις για να λειτουργήσουν έτσι όπως «θα έπρεπε» να λειτουργήσουν, στον «τέλειο» χρόνο, με τον «ιδανικό» τρόπο!…

woman2

Ο νους θα επιδιώκει πάντα να αλλάζει τα πράγματα, εμείς απ?την άλλη χρειάζεται συνεχώς να επιεβαιώνουμε τον εαυτό μας ότι τα πράγματα εξελίσσονται έτσι ακριβώς όπως πρέπει να εξελιχθούν. Ο νους θέλει να πιστεύει ότι η αλλαγή των συνθηκών θα μας δώσει γαλήνη και ηρεμία. Ο νους θα επιμείνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα πράγματα.

«Η υπομονή είναι να περιμένεις. Όχι να περιμένεις παθητικά. Αυτό είναι τεμπελιά. Αλλά να συνεχίσεις να προχωράς όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και αργά – αυτό είναι υπομονή.»

Πόσο ευτυχισμένοι είναι οι ανυπόμονοι άνθρωποι; Αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, φυσικά. Η απάντηση προφανώς είναι «δεν είναι πολύ». Τουλάχιστον όχι για πολύ. Η ανυπομονησία είναι άλλος ένας σημαντικός νταής της ευτυχίας. Σπρώχνει την ευτυχία έξω από τη γειτονιά αμέσως μόλις εμφανιστεί.

Αλλά αν μάθεις να αποδέχεσαι και να επιτρέπεις, να πηγαίνεις με τη ροή και να χαλαρώσεις λίγο, είναι απαραίτητο για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Η ανυπομονησία είναι συχνά ο ερεθισμός που νιώθουμε όταν χάνουμε τον έλεγχο. Αλλά η ζωή παφλάζει συνεχώς στα μεταβαλλόμενα ρεύματα και τις ροές των απρόβλεπτων δραστηριοτήτων. Απλά δεν είναι 100% ελεγχόμενη. Και όσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγξουμε και χειριστούμε την έκβαση της ζωής και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας με κάθε είδους ακρίβεια, τόσο μεγαλύτερη απογοήτευση θα πάρουμε κατά την προσπάθεια.

Για αυτό, ανέπνευσε. Χαλάρωσε. Να είσαι υπομονετικός/ή. Μάθε να δέχεσαι την αβεβαιότητα και γίνε φίλος/η με το απρόβλεπτο. Άσε τη ζωή να συμβεί, τουλάχιστον λίγο. Θα δεις ότι είναι πολύ πιο όμορφο και ευτυχισμένο όταν το κάνεις.

ypomoniΣτην ζωή αυτές οι δύο αρετές είναι από τις πιο σημαντικές και όποιος τις έχει μπορεί να επιτύχει σκοπούς και στόχους. Πάνω από όλα πρέπει να έχει κάποιος στόχους στην ζωή του. Να έχει οράματα για έναν κόσμο καλύτερο για τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του. Εστω και μικρούς στόχους που θα του επιτρέψουν να προχωράει σε ένα επίπεδο παραπέρα. Αλλωστε η ζωή είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τις καλές και τις κακές στιγμές του. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μέσα από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις, τα εμπόδια αλλά και τις ευκαιρίες που μας δίνονται όσο αυτή εξελίσσεται μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να μαθαίνουμε διαρκώς και μέσα από αυτήν την μάθηση να εξελισσόμαστε. Οι εμπειρίες αυτές είναι μοναδικές για κάθε άνθρωπο και η εξέλιξη πάντα έχει να κάνει με το πως βλέπουμε και πως αντιμετωπίζουμε την ζωή με κάθε της πρόκληση. Σε κάθε λοιπόν πρόκληση που μας έρχεται ,είτε αναπάντεχα είτε την δημιουργούμε εμείς, έχοντας επιμονή και υπομονή μπορούμε να προχωρήσουμε και να γίνουμε οι δημιουργοί του δικού μας κόσμου.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτές τις δύο αρετές και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι δεν τις έχουν εκπαιδεύσει στον εαυτό τους και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα στην ζωή τους. Πόσοι άλλωστε αναρωτιώνται και ισχυρίζονται ότι ο κόσμος γύρω τους και στην ζωή τους δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι;

Αναρωτηθείτε όμως πότε πραγματικά κάτσατε κάτω και αφιερώσατε χρόνο στον εαυτό σας για να εστιάσει στους στόχους που θέλετε να επιτύχετε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε στόχους ακαθόριστους και ακόμα πιο πολύ πόσες φορές δεν έχετε επικεντρωθεί στα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να τους πετύχετε. Πόσες φορές καθήσατε κάτω με τον εαυτό σας έστω και 1-2 ώρες, κάποια στιγμή, και γράψατε αυτούς τους στόχους και πόσες φορές αφιερώσατε 1-2 ώρες να κατεβάσετε ιδέες και λύσεις τις οποίες αργότερα αρχίσατε να ακολουθείτε μεθοδικά χωρίς να τις εγκαταλείψετε, είτε γιατί δεν μπορούσατε να συγκεντρωθείτε σε αυτές είτε γιατί δεν μπορούσατε να επιμείνετε σε αυτές με μέθοδο και υπομονή. Συχνά ο άνθρωπος βάζει στόχους ακαθόριστους και τους εγκαταλείπει γιατί προκύπτει κάτι άλλο στην πορεία και γιατί δεν επιμένει σε αυτούς και δεν υπομένει  μέχρι να τους πετύχει στα χρονικά όρια που αυτός θα καθορίσει.

Επιμένοντας σε αυτό που επιθυμούμε με ευελιξία και όχι ακαμψία, και με το να είμαστε πάντα έτοιμοι να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο,  θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν έχει σημασία το πότε αλλά σημασία έχει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο τώρα με επιμονή και στον δρόμο που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε.

Έχοντας επιπλέον υπομονή για την επίτευξη του στόχους μας είναι και η επιπλέον αρετή που βοηθάει στην υλοποίησή του. Υπομονή σημαίνει και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Μόνο εάν πιστεύουμε κάτι το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε μπορούμε και να επιμείνουμε στην διαδικασία για να το πετύχουμε αλλά και να υπομείνουμε οποιαδήποτε εμπόδια και καθυστερήσεις.

Ενα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου μας είναι και ότι αυτές τις δύο αρετές πρέπει να εφαρμόζονται στο κάθε τώρα και σε χρόνο ενεστώντα.

Μόνο ζώντας στο τώρα αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μπορούμε να το πετύχουμε. Επιμονή στο τώρα λοιπόν και υπομονή στο τώρα. Αφήστε το μυαλό σας να σκέφτεται για το παρελθόν ή το μέλλον και γίνετε μόνο παρατηρητές σε αυτό αλλά τα θαύματα γίνονται όταν βαδίζετε στο κάθε τώρα με πλήρη επίγνωση του που βαδίζετε. Επιμονή κα υπομονή λοιπόν στο κάθε τώρα σημαίνει και πίστη σε αυτό που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Και τότε μπορείτε να γίνετε δημιουργός σε αυτό το παιχνίδι της ζωής και να απελευθερωθείτε από κάθε πίεση που δεν σας ανήκει πραγματικά.

Καμμία πίεση και συναίσθημα δεν είστε πραγματικά εσείς. Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν και εσείς είστε κάτι μεγαλύτερο από αυτά. Ανακαλύπτωντας την κάθε  μοναδική στιγμή με συγκέντρωση και τις δύο αρετές που προαναφέρθηκαν σας επιτρέπει να απελευθερωθείτε από δεσμά και να δημιουργήσετε.

Η υπομονή είναι ένα απαραίτητο συστατικό της ιδιοφυΐας.

Μπέντζαμιν Ντισραέλ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s